Informatie Workshops ‘Handbogen maken’

In de werkplaats van Karel Zuethoff, bij het Havenkwartier in Deventer, kun je zelf en onder begeleiding een handboog maken. In de werkplaats zijn materialen en gereedschap aanwezig. Bij de workshop wordt het boekje ‘Houtkoorts’ van Jan van der Veen als leidraad gebruikt.

Elke donderdag en vrijdag is de werkplaats ook open voor volwassenen en voor het volgen van een workshop handbogenbouw of pijlenbouw in de werkplaats. Op zaterdagmorgen is er alleen op afspraak de werkplaats open voor het bestellen van materialen of voor het maken van een passende pees op je boog in B55 of FastFlight. Ook voor een meer persoonlijke informatie, advies of uitleg over de workshops kunt u eventueel ook daarvoor op zaterdagmorgen een afspraak maken.

Alle bedragen m.b.t. boogschieten per keer of als abonnement zijn inclusief btw.
Vanaf 2018 zijn de tarieven voor boogschieten en de diverse workshops 'Pijlen maken', 'Houten handboog', 'Gelamineerde handboog', en 'Houtbewerking + werkplaats' aangepast.

Workshops

In de voorjaarsvakantie, Pasen, zomer-, herfst of kerstvakantie (Deventer valt onder Noord), worden weer diverse Workshops gegeven. Vraag via mail om meer informatie en/of geef je op tijd op!
Keuze in een workshop van 2 dagen voor het maken van een houten boog, geschuurd en van Es, een workshop van 3 dagen voor het maken van een houten boog, geschuurd, 1x gelakt + 3 houten pijlen. Of je gaat voor een workshop waarin je een gelamineerde handboog gaat maken.

 

Een workshop Houten Handboog of Gelamineerde Handboog maken duurt dus 2 tot 3 dagen, van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Voor de jeugd wordt het hout voorbewerkt, voor volwassenen kan een ruw ‘kloofstuk’ de basis vormen waaruit een boog wordt ontwikkeld.
Het maken van een boog uit een ruw stuk hout vergt tijd en geduld.
Voor de jeugd gaat het meer om gezamenlijk plezier én ervaringen op te doen om met je handen hout te bewerken en aan het eind van de 2e  dag met een mooie niet gelakte handboog naar huis te gaan. Of na de 3e dag met een gelakte handboog en 3 zelfgemaakte houten pijlen!

De 3e dag wordt dus gebruikt voor het aanbrengen van de eerste laklaag, materiaal voor de pijlen samenstellen en zelf maken tot een set van 3 houten pijlen met een stalen of koperen punt.

Materiaal voor de workshop wordt door mij geregeld

 • Handleiding, informatie uit het boekje ‘Houtkoorts’ van Jan van der Veen

 • Hout voor een boog

 • Stukje leer en leren veter voor een leren handvat

 • Pees op lengte gemaakt voor de boog

 • Zware naald en ijzergaren

 • Gereedschap zoals een grote en kleine trekmes, schaaf, houtrasp, kleine vijl en schraapstaal

 • Schuurpapier, blanke lak en een kwast

 • Houten schachten, stalen pijlpunten, veertjes, lijm en eventueel hoornen plaatjes (3e dag).

Kosten workshop buiten schoolvakanties

 • 1 pees, stukje leer en leren veter totaal 25,-

 • Een stuk hout qua boogmodel uitgetekend en op vorm uit gezaagd, licht of zwaar, tussen de 120,- en 250,-

 • Voor een voorbewerkt stuk hout, licht of zwaar, tussen de 75- en 100,-

 • Voor een stuk ruw hout voor een lichte of zware boog  ligt dat tussen 40,- en 65,-

 • Tijdens vakantieperiode per workshop van 2 tot 3 dagen maximaal 2 volwassenen of 3-4 jeugdleden

 • Workshopdagen volwassenen 100,- per dag per persoon, jeugd tot 16 jaar 50,-

 • Materiaal voor een houten pijl compleet, per stuk vanaf 8,50

  Let op: Alle bedragen zijn inclusief btw (voor particulieren als voor bedrijven).

Kosten workshop tijdens schoolvakanties

Jeugd workshop qua materiaal en keuze 2 of 3 dagen workshop en introductie tarief

Een stuk Essen of Iepen hout, speciaal voorbewerkt voor de jeugd, reken ik een vaste prijs van  50,- inclusief btw en voor materiaal voor 1 pijl compleet, maar zelf gemaakt per stuk 7,- inclusief btw.

 
1) Een jeugd handboog ‘compleet’ en tijdens workshop van 2 dagen bedraagt dan 175,- (2 dagen workshop, boogstaaf, pees + leer en veter) inclusief btw.
2) Voor een jeugd handboog ‘compleet’, 1x gelakt + 3 pijlen, tijdens workshop van 3 dagen 246,- (3 dagen workshop, boogstaaf, pees + leer en veter, lak, materiaal voor 3 pijlen) inclusief btw.

Voorbeeld mogelijkheden volwassenen workshop qua materiaal en keuze 2 of 3 dagen workshop
Een stuk Essen of Iepen hout, speciaal voorbewerkt voor de jeugd, reken ik een vaste prijs van  65,- inclusief btw en voor materiaal voor 1 pijl compleet, maar zelf gemaakt per stuk 7,- inclusief btw.

 
1) Een volwassenen handboog ‘compleet’ en tijdens workshop van 2 dagen bedraagt dan 290,- (2 dagen workshop, boogstaaf, pees + leer en veter) inclusief btw.
2) Voor een volwasssenen handboog ‘compleet’, 1x gelakt + 3 pijlen, tijdens workshop van 3 dagen 411,- (3 dagen workshop, boogstaaf, pees + leer en veter, lak, materiaal voor 3 pijlen) inclusief btw..

Voor meer informatie kunt u mij bellen of mailen, of maak een afspraak voor een bezoek aan de werkplaats.

Karel Zuethoff
Handbogen- & Meubelwerkplaats Deventer
Sint Olafstraat 7, 7418 CG Deventer
06-81462430 of mail karel @ zuethoff.nl.

# Het is op het terrein van bouwmarkt PontMeyer, na de ingang het lage gebouw rechts.

WORKSHOP HANDBOGEN MAKEN

Elke vrijdag en donderdag is er de mogelijkheid tot het volgen van een workshop handbogenbouw in de werkplaats. Heb je belangstelling voor een van deze workshops of activiteiten en wil je meer informatie, neem dan contact met mij op: 06-81462430 of via mail karel @ zuethoff.nl. Facebook pagina Handbogenbouw Deventer https://www.facebook.com/HandbogenbouwDeventer

 

 

  

Workshops in de werkplaats van Karel Zuethoff
Handbogen- & Meubelwerkplaats Deventer - https://www.handbogenenmeubelwerkplaatsdeventer.nl

Klik in het menu op 'Handbogenbouw' voor meer informatie over onder andere de workshops.

Op Facebook staan de actuele foto's en video's van de laatste workshops https://www.facebook.com/HandbogenbouwDeventer en https://www.facebook.com/PijlenbouwDeventer

Voor meer informatie kunt u mij bellen of mailen, of maak een afspraak voor een bezoek aan de werkplaats.

Karel Zuethoff
Handbogen- & Meubelwerkplaats Deventer
Sint Olafstraat 7, 7418 CG Deventer
06-81462430 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

# Het is op het terrein van bouwmarkt PontMeyer, na de ingang het lage gebouw rechts.

In het weekend van 17 en 18 mei was er, onder leiding van Jan van der Veen, een bogenbouwersweekend geörganiseerd in Warns (Friesland), zie voor meer informatie de website http://home.planet.nl/~veen0804/pbw.htm

Mijn eigen 'verste shot' was dit jaar 190 meter, super en dat met een longbow van essenn (lengte 68" en 54 pond, treklengte 30") en een flightpijl van Fairbow.