Boogschieten is een concentratiesport, maar vraagt ook flink wat kracht in je armen. Een beetje boogschutter trekt al gauw tussen de 18 en 40 pond (9-20 kilo).

Je kunt binnen schieten op speciale banen met doelen of in een sporthal waarin tijdelijk doelen en een vangnet worden geplaats. Maar buiten schieten binnen een afgeschermd terrein vinden veel mensen ook heel leuk. Handboogschieten Deventer heeft in samenwerking met WIJ-Deventer op de Oude IJsbaan in Deventer 2 boogschietbanen aangelegd, een van 20 meter lang en 20 meter breed en een van 20 meter breed en 45 meter lang. Mooi terrein tussen de bomen en afgeschermd met een begroeide aarden wal. Voor de veiligheid wordt er ook nog een pijlen vangnet geplaatst. Het lijkt dan al wat meer op het traditionele boogschieten. In mijn werkplaats geef ik workshops handbogen maken voor jong en oud. Onder mijn begeleiding maak je dan een houten of gelamineerde handboog en houten pijlen. Meer informatie staat op de website en/of facebook.

Handboogschieten Deventer is een groep boogschutters van 20 to 25 die regelmatig elke week op de baan komen voor het boogschieten. Voor het clout -en flightschieten maken wij gebruik van een stuk grasland in de uiterwaarden aan de Hoevelmansweg (in overleg met beheerder Annet, van de Natuurderij en met IJssellandschap. Sinds oktober 2017 hebben we met toestemming van IJssellandschap ook een 3D terrein aan de Wechelerweg, net over de wetering en de weg  inrijden naar het theehuisje . Het bosperceel ligt dan aan de linkerkant van de weg.

Er zijn verschillende varianten van boogschieten, bijvoorbeeld doelschieten (zowel indoor als outdoor), veldschieten, 3D (nepdieren als doelpak), cloutschieten en flightschieten. Dit kan zowel in nationaal als internationaal verband. Handboogschieten neemt nu nog niet deel aan clubwedstrijden bij andere verenigingen.

Populair en voor jong en oud

Boogschieten is  echt leuk voor jong en oud en voor zowel jongens, meisjes, man als vrouw. Een keer in het jaar gaan wij naar het boogschietevenement van Fairbow. In 2015 met 5 schutters, in 2016 met 12 schutters en dit jaar met 15. Fantastisch om dan een weekend te gaan kamperen en aan allerlei boogschietwedstrijden deel te nemen!

Zomerseizoen versus winterseizoen

Zomerseizoen begint bij Handboogschieten Deventer vanaf de eerste zaterdag in mei tot de laatste zaterdag in oktober, van 2 tot 4 uur op de Oude IJsbaan, Rembrandkade 195, Deventer.

Winterseizoen start vanaf de eerste zaterdag in november tot de laatste zaterdag in april, van 2 tot 4 uur in de sportzaal van Sporthal De Schalm, Dreef 1 op Borgele.

 

Laatste informatie staat op https://www.facebook.com/HandboogschietenDeventer

en website https://handboogschieten.zuethoff.nl

en https://www.handbogenenmeubelwerkplaatsdeventer.nl

Facebook pagina's van Karel Zuethoff:

https://www.facebook.com/HandboogschietenDeventer

https://www.facebook.com/HandbogenbouwDeventer

https://www.facebook.com/PijlenbouwDeventer

https://www.facebook.com/CloutschietenDeventer

https://www.facebook.com/FlightschietenDeventer

 

Heb je belangstelling voor het handboogschieten of het zelf maken van een handboog onder begeleiding?

Stuur een mail naar: handboogschietendeventer @ zuethoff.nl of karel @ zuethoff.nl. Bellen mag ook: 06-81462430.

Graag tot ziens!

 

Algemeen informatie over de handboogsport en de verschillende varianten:

http://www.handboogsport.nl/

http://www.archerylibrary.com/