Het materiaal wat gebruikt wordt voor deze lessen kan niet zomaar worden gebruikt. In de clinic die men krijgt bij aanschaf van dit lespakket wordt het materiaal behandeld. Deze pagina kan voor die mensen een geheugensteuntje zijn. Het beste is als de lessen in samenwerking worden gedaan met een vereniging. Daar hebben ze de kennis en kunde van het materiaal. Tip: markeer 1 keer de latten met nummers, zodat je precies weet welke lat waar hoort (boven/onder) en bij welke boog (lichte/zwaar).

Opbouwen van de boog

Tijdens de clinic wordt hier aandacht aan besteed. Hier een korte omschrijving.

 • De onderdelen; het middenstuk, de latten, de pees en twee bouten om de latten vast te zetten (vast=vast).
 • De lat met het merk van de boog zit aan de bovenkant, de punten van de latten wijzen als je de boog vast hebt, van je af. De lat met de specificatie van de boog komt onder.
 • De pees heeft twee oogjes, het kleine oogje komt onder en het grote oogje boven. Ook kun je kijken naar de verdikking van de pees. Het langste gedeelte zit onder de 'gouden' ringetjes.
 • Eerst het onderste lusje om het uiteinde van de boog (de Tip. Zorg ervoor dat de pees goed in de gleuven zit, hou spanning op de pees, zodat de pees onder niet wegschiet. Zet een been door de boog, de Tip van de boog tegen de enkel van het andere been.
 • Duw de bovenste lat naar voren en leg de pees om de Tip heen. Controleer goed of de pees in beide gleuven zit aan het uiteinde van de latten.

De pijl op de pees

 • Klik de pijl tussen de ringetjes op de pees.
 • Er is op de pijl een veertje met een afwijkende kleur, deze wijst naar buiten.
 • Dit veertje heet de indexveer ('haantje'), zou je dit veertje naar binnen plaatsen dan raakt het veertje de boog.

Overig

Er is een aantal materialen waar gebruik van gemaakt kan worden. In dit pakket is de arm-beschermer bijgevoegd. Het omdoen van deze bescherming kan het beste voor de les al even geoefend worden. Dit scheelt tijd tijdens de les.

 1. De arm-beschermer, voor de bescherming van de onderarm (arm dat de boog vast houd).
 2. De vinger-tab, bescherming van de vingers bij het loslaten van de pees.
 3. Borstbescherming, bescherming van de borst.

Er zijn zowel links als rechtshandige schutters. Dus er zijn ook twee verschillende bogen. De oogdominantie (=sterkste oog) bepaalt of het kind/volwassenen links of rechts is.

Het beste is om voor de les te kijken of de kinderen rechts of links zijn.

Strek de armen en maak met de handen een klein gaatje (zie plaatje).

Kijk door het gat en mik op een stip gemaakt op het bord.

Hoofd mag niet meer bewegen, kijk eest met rechts (linkeroog dicht) en daarna alleen met links (rechteroog dicht). Ook kunnen de kinderen de handen (het driehoekje) naar het hoofd bewegen. De handen bewegen automatisch naar het  dominante oog.

Het oog welke de stip ziet is dominant. Rechter oog dominant, dan een rechter boog. De rechterboog heb je met links vast, met rechts trek je de pees naar achteren. Voor een linker schutter is alles andersom.

N.B. Mocht een rechtshandige (schrijven etc.) kind nu links schieten en heel veel moeite hebben om dit links te doen, kan er voor gekozen worden om het kind gewoon rechts te laten schieten. En natuurlijk andersom.

Tip

Maak in het midden van een A4-tje een gaatje. Laat de kinderen het papiertje met gestrekte armen vasthouden en door het gaatje naar een bepaald punt kijken, het oog wat je door het gaatje ziet is het dominante oog.