De boog en pijlen

Er zijn verschillende bogen waarmee geschoten kan worden. De meest voorkomende boven in Nederland zijn de Bar Bow, de Recurve boog en de Compound boog.

Bare Bow

Dit betekent letterlijk vertaald 'kale boog'. Dit is een boog zoals hij vroeger werd gebruikt. De boog bestaat uit een middenstuk en een handgreep, twee werparmen en een pees. Op het middenstuk zit een oplegger. Hier kan dan de pijl worden opgelegd. Op de pees zit een nokpunt. De pijl zit op dit punt vast aan de boog. Bij de geschiedenis is gesproken over de Long Bow. Hier wordt nog steeds mee geschoten en valt ook onder de Bare Bow.

Recurve boog

De basis van deze boog is hetzelfde als bij een Bare Bow. Daarnaast mag je nog als extra hulpmiddelen een vizier en stabilisatoren gebruiken. Het vizier is er om goed te richten. De stabilisatoren zorgen ervoor dat de boog beter in balans blijft en dat er minder trillingen zijn. De boog is zo dus extra stil. Dit zorgt ervoor dat de pijlen beter 'vliegen' en dus minder afwijkingen hebben. De Recurve boog is trouwens de enige boog die mee mag doen op de Olympische Spelen!

Compound boog

De compoundboog is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van bogen. Dit is een kleinere boog dan de bare bow en de recurve. Aan het uiteinde van beide werparmen zitten wieltjes. Door deze wieltjes is het mogelijk om met minder inspanning toch de pijlen met een grote kracht weg te schieten. Bij de compound boog mag je nog meer hulpmiddelen gebruiken dan bij de recurve. Als extra richtpunt mag er een peep-sight worden gebruikt. Dit is een soort 'oogje' waar je door heen kunt kijken. Dit oogje zit aan de pees vast en staat natuurlijk in één lijn met het vizier. Bij het vizier mag je een waterpas en een vergrotende lens gebruiken. Voor het lossen (loslaten) van de pijl, mag je een mechanische losapparaat, een release, gebruiken. Deze release zorgt ervoor dat de pijl (zonder extra bewegingen die je wel hebt als je de pees met de vingers los laat) de pees verlaat. De compound boog is géén Olympische boog. Op de Paralympische Spelen (Olympische Spelen voor mensen met een beperking) is de compound naast de recurve boog wel toegestaan!

Onderdelen van een boog

Omdat bij beginners meestal met een recurve boog geschoten wordt, wordt deze hieronder iets uitgebreider beschreven.
De boog bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Werparm boven en onder, zijn de actieve delen van de boog
 2. Oplegger, hier komt de pijl op te liggen
 3. Middenstuk, basis van de boog
 4. Handgreep, het handvat van de boog
 5. De pees, hier wordt de pijl op bevestigd. Door de pees uit te trekken en los te laten gaat de pijl naar voren
 6. Nokpunt, hier 'klik' je de pijl vast, zodat de pijl niet van de boog af valt.

De pijl

Behalve een boog gebruiken we natuurlijk ook pijlen. De pijl bestaat, meestal, uit een holle schacht met aan de ene kant een metalen punt en aan het andere einde een kunststof nok. In de nok zit een gleuf waar de pees weer in past. Sommige schachten zijn gemaakt van hout. Deze worden voornamelijk gebruikt door de traditionele handboogschutters, waaronder de Long Bow schutters. De meeste schachten worden echter gemaakt van een aluminiummengsel of een combinatie van een dun aluminium buisje omhuld door een dun laagje glasvezel-carbon. De veertjes aan het einde van de pijl zorgen ervoor dat de pijl tijdens de vlucht in balans blijft (dus niet gaat wiebelen) en houden de pijl in evenwicht. De pijlpunt is zwaar, dus zonder de veertjes is de pijl niet in evenwicht.

Pijllengte

Pijlen zijn er in allerlei lengtes. De pijl heeft de volgende onderdelen:

 1. Nok, voor de bevestiging aan de boog
 2. Bevedering (veren), stabiliseren van de pijl en het compenseren van de zwaardere pijlpunt
 3. Index veer (hanen veer), is de veer die haaks op de nokgroef staat en wijst van de boog af als de pijl is genokt (vast zit) aan de pees van de boog, deze heeft meestal een andere kleur
 4. Schacht, wordt gemaakt van diverse materialen
 5. Pijlpunt, gemaakt van staal en messing