Afdrukken
Categorie: Geschiedenis van de handboog

De handboogsport bestaat al honderden jaren maar werd in het begin vooral beoefend in gildenverband. Circa 1830 werden de eerste verenigingen opgericht waar alleen de handboogsport werd aangeboden. Dit was toen vooral een sport van de hogere kringen. Koning Willem III heeft zich ook met de sport bemoeid. Hij organiseerde een wedstrijd waar medailles te winnen waren. Dit zorgde ervoor dat er meer verenigingen werden opgericht. De regels werden steeds uitgebreider. Er kwam ook steeds meer behoefte aan samenwerking om zo veel dingen beter te kunnen regelen. Op 5 maart 1922 werd in Eindhoven de Algemene Nederlandse Bond van Handboogschutterijen opgericht (ANBvH).

In 1934 wordt de R.K. Bond van Handboogschutterijen St. Sebastiaan te Eindhoven opgericht. Dit was een andere bond dan de ANBvH. Ondanks veel pogingen kwamen de bonden niet bij elkaar. De tweede wereldoorlog bracht daar verandering in. Tijdens de oorlog heeft de bezetter er op aangedrongen dat de twee gingen fuseren. Dit gebeurde dan ook.

In 1947 werd er weer de interland met België geschoten, na een afwezigheid van een aantal jaar. Vanaf 1972 schieten de heren voor het Nederlands Kampioenschap (NK) nog steeds in 5 klassen (A t/m D) en 1 klasse voor de jeugd maar wordt de discipline uitgebreid met een damenskampioenschap. In 1979 komt de klasse D te vervallen. In 1979 worden de damesklassen uitgebreid met B, C en D, de jeugdkampioenschappen worden gewijzigd in jongens en meisjes en in verschillende leeftijden.
Op dit moment zit de handboogbond in Rosmalen en draagt de bond de naam Nederlandse Handboogbond (NHB).

De NHB is lid van de FITA. Voor de NHB is het belangrijk om lid te zijn van de FITA om de volgende redenen:

Op deze manier blijft de NHB op de hoogte van bijvoorbeeld de andere bonden. Samen sta je sterk en kun je veel meer bereiken.

Het stimuleert de organisatiegroei van de topsporters die in hun eigen kring mogelijk in onvoldoende mate tegenstanders van hun niveau aantreffen.

Omdat de NHB zo dezelfde spelregels en afspraken heeft als alle andere landen. Dit maakt de samenwerking een stuk makkelijker en is de handboogsport meer één geheel.