Waar kun je dan schieten?

Als je nu denkt, goh wat is dat een leuke sport, dan kan je je aanmelden bij een vereniging. In Nederland zijn ongeveer 250 verenigingen en de verenigingen hebben bij elkaar bijna 9.000 leden. Van deze leden zijn ongeveer 2500 jeugd lid. Dat zijn er best veel. Sommige verenigingen zijn erg groot (meer dan 100 leden) en andere verenigingen zijn klein, minder dan 10 leden. Het is belangrijk om bij een vereniging te gaan die jij leuk vindt. Sommige verenigingen hebben jeugdleden, maar er zijn ook verenigingen die geen jeugdleden hebben. Ook zijn er verenigingen die niet bij de Nederlandse Handboog Bond zijn aangesloten.

Wat heb je nodig?

Als je net begint bij de vereniging mag je vaak een boog lenen van de vereniging. Ook de andere materialen zijn vaak bij de vereniging aanwezig. Mocht je het echt leuk vinden en een eigen boog willen dan kost een boog voor beginners ongeveer 150-200 Euro. De andere benodigdheden zijn niet zo duur.
Voor het schieten heb je lekker zittende kleding nodig (sportkleding) en een paar goed zittende schoenen (sportschoenen). De kleding moet niet te ruim zijn en geen loshangende delen (wijde bloes of een klep van een borstzakje), want dan heb je kans dat de pees erachter blijft haken. Dit heeft natuurlijk dan ook weer invloed op je schot! De kleding moet eventueel ook beschermen tegen wisselende weersomstandigheden (regen en wind). Veel schutters gebruiken buiten een petje tegen de zon.

Wat heeft een vereniging mij te bieden?

Elke vereniging heeft een eigen programma. Sommige verenigingen zijn heel erg actief voor de jeugd. Zij organiseren allerlei extra wedstrijden. Vaak wordt er met kerstmis een kerstverschieting georganiseerd waar je bijvoorbeeld op kerstballen mag schieten, of met pasen op paaseieren. Ook wordt dan vaak diploma schieten georganiseerd. Voor een behaald aantal punten staat een diploma. Hoe beter je wordt, hoe meer diploma's je krijgt!

Natuurlijk kan er bij de vereniging ook aan competitie worden deelgenomen. Zo ontmoet je dan ook andere handboogsporters en verenigingen. Bij de meeste verenigingen met jeugd is er een speciale traningsavond voor de jeugd.
Mocht je nu heel erg goed zijn dan kan je eventueel ook aan extra trainingen meedoen. Er zijn speciale Regio- en Rayon trainingen. Als je echt goed bent..... dan kan het zo maar gebeuren dat je voor Jong Oranje wordt gevraagd. En dan ben je eigenlijk al een topsporter!

Aangepast sporten

De handboogsport is een van de weinige sporten waar aangepast sporters op hetzelfde niveau kunnen schieten als mensen zonder een beperking. Het is een goede manier om de romp-, schouder- en armspieren te trainen.

Hoe aan te pakken?

Zoek op internet (of gewoon in een telefoonboek) of bij www.handboogsport.nl voor een dichtbij zijnde handboogvereniging en voor meer informatie over de handboogsport. De meeste verenigingen kennen een soort van introductieprogramma waar je kunt kijken of je het ook echt wel leuk vindt. Als je dan dan leuk vindt dan kan je lid worden van de vereniging.

Heb je nog vragen dan kan je contact opnemen met de Nederlandse Handboog Bond. Daar is een medewerker speciaal voor de jeugdactiviteiten, voor jou dus!