Wietse van Alten is geboren op 24 september 1978 te Zaandam, zoon van Elly en Cees van Alten en broer van zus Ellen. Wietse heeft tweemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen en eenmaal als eerste Nederlander bij het handboogschieten een medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Daardoor heeft hij de handboogsport op de kaart gezet. Hij behaalde veel nationale en internationale titels.

Hoe ben je begonnen?

Op 7 jarige leeftijd ging ik mee met een vriendje naar de handboogvereniging Czaar Peter in Zaandam. Daar was ik meteen verkocht! Daarna kocht ik snel een boog. Toen ik 9 werd deed ik mee in het nationale jeugdteam en met elf jaar kwam ik uit in mijn eerste internationale wedstrijd. Ik ben zelfs later naar Brabant verhuist om me daar nog beter op mijn sport te concentreren.

Wie was je voorbeeld?

Ik had niet echt een voorbeeld...., maar Dennis Bruntink was wel iemand waar ik tegen op keek.

Wat is een record waar je trots op bent?

Mijn record dat ik geschoten heb in 2000. Dit was een Olympische ronde en ik schoot daar 176 punten van de mogelijke 180!

Wat is je mooiste prestatie?

Dat is natuurlijk niet zo moeilijk......, de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Sydney! Mijn droom was om nog wel een keer goud te gaan halen.

Wat is je beste en mooiste afstand?

Mijn beste en mooiste afstand is natuurlijk 70 meter. Dat is de afstand die op de Olympische Spelen geschoten wordt. Die afstand train ik erg veel.

Welk materiaal gebruik je?

Iedereen is als boogschutter anders en heeft daardoor ook vaak ander materiaal nodig. Ik kies uit alle verschillende materialen altijd wat voor mij het fijnste is. Alles past precies bij mij, er kan dan ook niemand zomaar met je materiaal gaan schieten.

Boog, Hoyt Matrix 25", latten zijn van Hoyt G3 70" - 40 #

Vizier van Sure Loc Quest X, de oplegger is van Spigarelli Oplegger

Pijlen van Easton X10 pijlen, vingertab van A&F ankertab

Als je een ding wilt veranderen in de sport, wat zou dat dan zijn?

Voor veel mensen is de sport best saai om naar te kijken. Ik zou wat meer show willen. Ook zou de sport wat spannender mogen zijn en het is belangrijk dat het voor toeschouwers duidelijker wordt wie er voor staat tijdens een wedstrijd. Maar dat zijn dus eingelijk drie dingen, ze hebben wel allemaal met elkaar te maken....

Wat voor werk doe je?

Ik kan van mijn sport leven. Dus eigenlijk werk ik als handboogschutter. Daarnaast heb ik heel lang bij een handboogwinkel gewerkt. Eerst heb ik een tijd gewerkt bij de Nederlandse Handboog Bond als regio-ondersteuner. Ik gaf voor talentvolle schutters speciale trainingen over speciale onderwerpen. Later, na de Olympische Spelen in 2008, werd ik bondscoach van de Nederlandse equipe dat uit 1 persoon bestond (Rick van der Ven). Hij eindigde op een verdienstelijke vierde plaats in de eindrangschikking.

Hoe zie je je toekomst?

Voorbereiden op de Olympische Spelen in 2016 met het Nederlandse handboogteam.

 

Heb je ten slotte nog tips voor de jeugd?

Zorg vooral dat je de sport leuk blijft vinden! Als je goed wilt worden moet je echt heel veel trainen en veel wedstrijden schieten. Het is echt belangrijk om veel ervaring op te doen. Het kan altijd iets minder gaan..... dat geeft niets, gewoon doorgaan en dan gaat het vanzelf ook weer beter!

Wietse heeft een eigen website, www.wietsevanalten.nl. Daar kun je ook vragen stellen aan hem. Hij probeert ze dan zo snel mogelijk te beantwoorden.